Skip to main content

Röykän sairaala valikoitui suositun rikossarjan kuvauspaikaksi

Röykän sairaalan tilat taipuivat myös suositun rikossarjan kuvauspaikaksi. C Moren alkuperäissarja Hautalehtoa kuvattiin entisellä sairaalalla kahden viikon ajan. Kuvaukset saatiin purkkiin juuri ennen pääsiäistä. Christian Rönnbackan luomaan kirjasarjaan perustuva rikossarja rikkoi C Moren katsojaennätyksiä. Uusi kausi Hautalehto: Rakennus 31, perustuu kirjasarjan kolmanteen teokseen.

Taidekommuunissa tapahtuu karmivia asioita. Anton Soinne

Rikoskomisario Antti Hautalehtona nähdään tälläkin kaudella Mikko Leppilampi, jolle päärooli merkitsee paljon.

– Dekkarisarjaan perustuva tuotanto on ollut iso haave. Haluan näytellä Hautalehtoa niin pitkään ja paljon kuin mahdollista, hän sanoo.

Leppilampi on kiitollinen siitä, miten hyvin sarja on otettu vastaan.

– Tämä on elämänmakuinen sarja, jossa on totuuspohjaa. Uskon, että se on osittain ollut suosion syynä, hän sanoo.

Hautalehdon toisella kaudella ohjaajana jatkaa Petri Kotwica (oik.). Uutena kasvona nähdään Lauri Tanskanen (vas.). Anton Soinne

Roolihahmostaan Hautalehdosta Leppilammella on vain hyvää sanottavaa. Hänen mukaansa rikoskomisario on todella makea tyyppi, jonka suonissa virtaa pohjalainen veri.

– Jos jokin menee vihkoon, hän ei hermostu, vaan ottaa askeleen taaksepäin ja tulee entistä letkeämmäksi. Vaimoni sanoo välillä, että hauska, että Hautalehto on tullut taas käymään. Pidän roolia vähän yllä, Leppilampi paljastaa.

Isoin oppi, jonka hän on Hautalehdolta saanut, on asioihin suhtautuminen.

– Hänessä on särmyyttä ja selkeyttä. Hän sanoo asiat niin kuin ne on.

Tulevalla kaudella nähdään myös ensimmäiseltä kaudelta tuttu Iikka Fors, joka on kuvassa maskissa. Anton Soinne

Röykän sairaala on Leppilammen mukaan uskomaton paikka.

– Ystäväni lunasti paikan viime vuonna. Olen kuullut tästä paljon. Pikkuisena seikkailin paljon etenkin tunneleissa, jos olisin silloin päässyt tänne, niin olisi pikku-Mikko ollut innoissaan, hän sanoo.

Ystävällään Leppilampi viittaa Jasper Pääkköseen, joka on yksi Röykän sairaalan omistajista.

– Kuvaamme täällä myös öisin. Tämä on upea lokaatio, Leppilampi sanoo.

Samaa mieltä kuvauspaikasta on Hautalehto-sarjan ohjaaja Petri Kotwica, joka haaveili Röykän sairaalasta kuvauspaikkana jo lähes 20 vuotta sitten.

– Etsimme silloin kuvauspaikkaa Koti-ikävä-elokuvalle, johon tarvitsin nuorten psykiatrisen sairaalan osastoa. Varasin silloin tämän, mutta en lopulta saanut sitä. Silloin kuitenkin ihastuin paikkaan, mutta kuvaukset tehtiin tuolloin Nikkilän sairaalassa Sipoossa. Hienoa päästä nyt kuvaamaan tänne, Kotwica sanoo.

Ohjaaja Petri Kotwica lupaa entistä jännittävämpää kautta. Anton Soinne

Hän paljastaa, että sairaalassa kuvataan niin aulassa, käytävillä, yläkerrassa kuin kellarissakin.

– Kellari on ahdas ja matala tila, mutta hyvällä suunnittelulla kuvaaminen onnistuu sielläkin. Haluan kuitenkin, että tilan mataluus näkyy myös katsojille.

Hautalehdon kuvaukset ovat käynnissä myös öisin, jolloin ne sijoittuvat suurelta osin kellariin. Röykän sairaala onkin sarjan toiseksi suurin kuvauspaikka.

Kotwica lupaa tulevan kauden olevan entistä hienompi ja jännittävämpi kuin edeltäjänsä. Uusi kausi kattaa kuusi jaksoa, joissa Hautalehto tutkii rituaalimurhia.

– Ensimmäisellä kaudella uhka tuli veden alta, nyt siihen liittyy vahvasti omanlaatuinen taidekommuuni, jota johtaa Mestariksi kutsuttu henkilö, Kotwica paljastaa.

Nimenomaan taidekommuuni on keskiössä Röykän sairaalan kuvauksissa.

Röykän sairaala muovautui helposti Hautalehto -sarjan kuvauslokaatioksi. Anton Soinne

Kuvauspaikkaa etsittäessä Kotwica kävi tiimeineen läpi lähes kaikki tarkoitukseen sopivat tilat Helsingin ja Uudenmaan alueelta. Röykän sairaala osoittautui täydelliseksi vaihtoehdoksi. Yhtenä tekijänä oli se, ettei sairaalalla ole kuvattu toista tuotantoa, sillä erikoinen kuvauspaikka jää helposti katsojien mieleen.

Toisen tuotantokauden kuvaukset käynnistyivät maaliskuun lopulla Porvoossa ja jatkuvat kesäkuun alkuun asti.

Röykän sairaalalla valmistaudutaan kohtaukseen, jossa poliisit ottavat epäillyn kiinni. Anton Soinne