Skip to main content

Penn Center

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque ante quam, ultrices nec vulputate et, egestas et quam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque vestibulum, nunc in finibus condimentum.

Röykän kylä

Röykän alueen tunnettu historia alkaa vuodesta 1540, jolloin Korven kylässä olevat talot Ali-Korpi ja Yli-Korpi mainitaan verotusluetteloissa. Ali-Korven isäntänä oli Juho Juhonpoika vuosina 1540–1555. Merkittävää Röykän kylän synnylle oli Suomen ensimmäisen keuhkotautiparantolan eli Nummelan parantolan perustaminen ja sen asiakkaiden ja vieraiden tarpeisiin perustetun Röykän aseman syntyminen 1900-luvun alussa. Tällöin aseman kupeeseen kehittyi “Röykän suokaupunkina” tunnettu alue.

1960-luvulla kylässä oli kolme pankkia, kaksi kauppaliikettä, V. Kumpulainen Oy:n vaihdetehdas sekä Lin-Pukineen tekstiilitehdas, joka toimi alun perin kansakouluksi rakennetun talon tiloissa. Koulu siirtyi parin vuosikymmenen ajaksi Korven kylään muutaman kilometrin päähän talon käytyä pieneksi; nykyinen koulu noin kilometrin päässä alkuperäisestä on uudisrakennus. Tekstiilitehdas suljettiin jo 1960-luvun lopuilla, ja vaihdetehdas siirtyi uudistiloihin Riihimäelle keväällä 1975. Tehdasrakennukseen sijoittui Styroxtehdas, joka tuhoutui tulipalossa keväällä 1988; sen tilalle rakennettiin uusi, edelleen toimiva seuraavana syksynä.

Tekstiilitehtaan talon osti taksiautoilija Eino Tekkala, joka rakensi taloon kylän ensimmäisen taksiradiokeskuksen; hän liikennöi talosta käsin 1970-luvun lopulle, kunnes jäi eläkkeelle. Kauppaliikkeiden naapurina oli pienessä huvilassa asuva parturikampaaja, joka olikin erittäin suosittu; hän supisti palveluaan 1970-luvun lopuilla iän karttuessa, mutta miltei loppuun asti hänellä oli muutama vakioasiakas. Lopulta 1980-luvulla hän jäi eläkkeelle ja muutti paikkakunnalta. Pankit sulkeutuivat yksi kerrallaan vuosina 1980–2002; postitoimisto muuttui elintarvikeliikkeen hoitamaksi asiamiespostiksi.

Röykän kylä

Kylässä on Bruno Granholmin piirtämä Hyvinkää–Hanko-rautatien rautatieasema (Röykän rautatieasema). Itse rata vihittiin käyttöön vuonna 1873, ja Röykän asema otettiin käyttöön vuonna 1911. Asema suljettiin vuonna 1967; se oli satunnaisessa käytössä, mm. työsiirtolana, asuntoina ja varsin pitkään tyhjillään. Vuonna 2000 kulttuuriohjaaja Reetta Naumanen ja muusikko Joe-Poika Westerbacka ostivat autioituneen ja akuutin remontin tarpeessa olevan asemarakennuksen ja alkoivat kunnostaa sitä kodikseen. Westerbacka ja Naumanen myivät aseman malli ja juontaja Ellen Jokikunnakselle vuonna 2007. Nykyään Westerbacka ja Naumanen omistavat Urjalan rautatieaseman.

Kylän halki kulkevan Vanhan Lopentien varressa Salervon kotiin johtavan paikallistien, Vaaksintien, risteyksessä oli hänen piirustuksiensa mukaan rakennettu omaleimainen penkein varustettu katos linja-autopysäkillä. Rakennukseen sijoitettiin myöhemmin kolikoilla toimiva yleisöpuhelin; juopuneet polttivat rakennuksen 1980-luvun alkupuolella. Kunta puratti perustusten jäännökset. Vastapäätä sijainneet, tyhjilleen jääneet kaksi kioskirakennusta purettiin tarpeettomina hiukan myöhemmin.

Kylän pohjoislaidassa, lähellä Vihdin rajaa, sijaitsee entinen Röykän sairaala.